mandag 12. november 2007

Som fugl Fønix?

Fønixfuglen reiste seg igjen fra sin egen aske heter det i sagnene. Forhåpentligvis greier seilingen det også. Det er fortsatt unntakstilstand på diverse diskusjonsforum på internett, men et par retninger har utkrystallisert seg. Det de fleste er enige om er at ISAF Councils avgjørelse har satt seilingen flere hakk tilbake og i verste fall kostet seilingen OL deltakelsen.

For å begynne med det verste, risikoen for å ryke ut av OL. IOC har utrykkelig sagt fra om at seiling må begynne å få mer mediaoppmerksomhet både i og utenfor OL. Det koster tross alt ufattelige summer både å gjennomføre og organisere et OL. IOC pampene er vel heller ikke billige i drift, så det trengs penger. Pengene til IOC er det stort sett media som bidrar med, og da i form av overføringsrettigheter eller reklameinntekter. At ISAF Council da velger å ignorere sin egen ekspertgruppe (ISAF Event Committee) og gjør som de gjør kan få alvorlige følger. Event Committee hadde foreslått en åpen (både for menn og kvinner) flerskrogsklasse og en "high performance dinghy" som f.eks. 29erXX (29er med større rigg) for kvinnene. Dette er båter som gir spektaktulær seiling med stor fart, tette rundinger, skikkelige "crash and burn" situasjoner og mye underholdning. Sett hjelmkamera på mannskapet og legg litt penger i produksjonen så kan faktisk seiling bli underholdningsTV også. Først når man får formidlet stemningen ombord og sett hvilken fart ting foregår i kan dette lykkes på TV.
Istedenfor valgte ISAF Council enmannsbåter som ikke er TV vennelige, med ett hederlig unntak, 49er. De aktuelle enmannsbåtene har en ting å spille på, og det er hvilken utholdenhet og teknikk seilerne må ha for å lykkes. Fart har de ikke og spektakulære scener med "crash and burn" potensiale har de ikke så TV appellen blir det dårlig med. Det ene positive som kanskje kan sies er at matchracing kanskje kan være enklere for uinvidde å følge med på, men de aller fleste ikke-seilere synes det er like spennende som å se maling tørke. Skal matchracing lykkes på TV må man greie å skape en interesse for lagene, og det har man enda ikke lyktes med utenom Americas Cup. Så ISAF Councils nei til flerskrog og kvinnelige "high performance" seiling i OL er et skikkelig skudd i egen fot i forhold til å presentere sporten. For ISAFs egen del er det enda verre at IOC sannsynligvis kommer til å gi en skarp tilbakemelding på dette. Kanskje vil de til og med kreve at beslutningen gjøres om.

Hvor mange kvinnelige match seilere finnes det forresten? Og hvor mange land har råd til å satse på matchseiling og sende disse ut på profftouren? Det er plass til 10 tornadoer i en container, men bare to kjølbåter. Hva vil prisen på dette bli, og hvordan vil ISAF ordne dette problemet for ISAF Grade 1 Event arrangørene som Medemblik og Kiel?

Hadde ISAF Council vært smarte hadde de fult sin egen ekspertkomitees råd. Da hadde det vært spennende å følge med på seilingen i 2012. Hadde de ville gjøre noe virkelig positivt hadde de stemt ut Finnjolla eller Star og heller innført Foiling Moth på samme måte som de gjorde med 49er. Slik det er nå kommer selv ikke en seiltulling som meg til å følge med.


Det som gjør dette enda verre er muligheten for at ISAF rives i biter av interne stridigheter etter denne avgjørelsen. Sterke krefter skriker nå opp om at de vil ha etablert et eget internasjonalt "High Performance dinghy" for flerskrog, skiffs, foilere o.l. Det er ikke hvem som helst som snakker om dette i all offentlighet, men internasjonale navn som Rohan Veal, Darren Bundock, Roland Gabler, Mitch Booth m.fl. Skulle så skje er stemningen så hatsk mot ISAF Council og ISAF generelt at mange vil gå over av rent prinsipp.

I et siste desperat håp er det opprettet en underskriftsliste til IOC om at de må få ISAF Council til å revurdere. Vil du gjøre en innsats så sett navnet ditt på underskriftslisten og få alle andre du kjenner til å gjøre det samme: http://www.ipetitions.com/petition/multihullinolympics/index.html
Det kommer opp en mulighet for å donere penger etter å ha signert, men dette trenger man ikke å gjøre (det er gratis).

Vi lever i spennende tider..

Ingen kommentarer: