mandag 7. mai 2007

Multi vs Mono regattaseiling

Den evige debatten fortsetter, til det kjedsommelige. Senest denne uken blusset det opp igjen. Her er noen argumentene som har blitt brukt mot flerskrog:

Flerskrog handler kun om fart, ikke taktikk.
Flerskrog kan ikke krysse.
Det er ikke store entype felt.
osv.

Alle argumentene faller på egen urimelighet. Taktikk er like viktig på flerskrog som enskrog, men på flerskrog har man så mye kortere tid til å ta avgjørelser. Strategi blir mye viktigere på flerskrog enn det er på enskrog ettersom farten er så avhengig av vindstyrken. Derfor seiler man dit vinden er istedenfor å seile korteste vei staks skrogfart er oppnådd.
Kryssegenskapene på flerskrog er vel udiskutabelt bevist, selv i lille Molde. Undervannskroget på Tornadoen ble designet i 1965 og er ikke endret siden den gang. Selv med dette handicapet er Tornadoen i stand til å komme først til kryssmerket uansett vindstyrke.
Det er store entypefelt for flerskrog også, men ikke her til lands. Her er det kun Hobie 16 som har entype felt, men det er til gjengjeld på høyde med E-jolle i størrelse.

Det som er litt skuffende er hvor inngrodd motforestillingene mot flerskrog er og hvor ofte dette kommer opp. For noen år siden blamerte generalsekretæren i KNS seg i Dagbladet med å si at flerskrog var fine til å sløre på tvers av vinden med, men krysse kunne de ikke. Flaut når KNS medlemmet Knut Frostad samtidig var på vei hjem med sin nyinnkjøpte 60 fots trimaran som definitivt krysset fra det aller meste.
Det er også en smule falskhet ute og går ettersom ytelsene på enskrog stadig blir bedre. Sportsbåtene kommer raskere opp på plan, og seiler raskere på plan samtidig som det eksperimenteres med sving kjøler og mye annet. Vi hører ikke at regattaseilingen blir mindre taktisk eller feltene mindre i den sammenheng. Ei heller blir disse båtene nektet deltakelse i LYS seilaser. Heldigvis er det stadig flere seilere som ser at flerskrogsseiling også er seiling, selv om de foretrekker å sitte på ripa under regattaer istedenfor å ha skjøter eller ror i hendene.

Beste utsagnet så langt. "Livet er lengre på enskrog, ihvertfall virker det slik" :)

Ingen kommentarer: