torsdag 24. mai 2007

Archipelago Raid gutta

Rune Aasberg og Tom Thoresen skal i sommer delta i Archipelago Raid som starter og slutter i Stockholms skjærgård. Archipelago Raid har utviklet seg til å bli en velkjent klassiker på linje med Tybee 500 i USA og flere middelhavsregattaer, men med ekstra utfordringer innen navigasjon i framkomst. Stockholms skjærgård er meget stor med et utall øyer, og selv med GPS og digitale kart er det en utfordring å finne fram til de forskjellige kontrollpunktene. Regattaen seiles fortrinnsvis, i raske F-18 jollekatamaraner, men det er lov å padle hvis vinden dør ut. Det kan med andre ord være behov for en solid fysikk i tillegg til seilkunnskapene, nøyaktig navigasjon, vilje og utholdenhet. Det sier sitt om seilasen når Bernard Stamm, som vant Velux 5 Oceans regattaen nylig også skal delta.

Rune og Tom har solid erfaring fra havseilere under IMS/LYS, Shetland Race, ARC og mye annet. Deres siste prosjekt er en Class40 som de satser med til høstens Transat, mens selve rosinen i pølsa er Route de Rhum i 2010. Som et ledd i dette planlegger og satser de nå mot sommerens Archipelago Raid. Ideen om at de skulle delta i Archipelago Raid kom fra Espen Guttormsen i seilforbundet, noe gutta straks tok tak i. Archipelago Raid gir mange av de samme utfordringene som de store shorthanded havseilasene gir, men med en morsom vri. Archipelago Raid gir derfor verdifullt treningsutbytte. I tillegg er mange av prinsippene de samme for en flerskrogsjolle og en Classe40 med tanke på virtuell vind og hvordan få båten til å gå.
Forberedelsene til Archipelago Raid bærer nok litt preg av hastverk, men det er lagt et solid fysisk grunnlag i helsestudioet over vinteren. Båten, en F-18 Hobie Tiger, har Per Hansen-Tangen i Hobie-Cat Norge skaffet til veie. Båten er egentlig solgt til en annen kunde, men den har blitt leaset bort for dette prosjektet. Gutta har ingen flerskrogserfaring, men har skaffet seg litt Hobie16 erfaring den siste tiden. Men nå har de fått Tiger'n, så heretter blir det seiling på den fram til starten av regattaen. Dette med rorkult og trapes er litt uvant for kjølbåtseilere som tidligere har holdt i et ratt eller hengt over ripa, men det er en morsom erfaring. Allerede til helga går turen til Larvik med deltakelse i samlingen der, og treningstempoet øker bare etter det.

Flerskrogsnorge ønsker Rune og Tom lykke til, og så håper vi at de får all den hjelp og støtte de kan få slik at de gjør en god profil i Sverige. Dette er den første norske båten som deltar i denne regattaen, så de sprenger grenser allerede før starten går. Kanskje er det også starten på et F-18 miljø her hjemme?


http://www.class40norway.com/news.php
http://www.archipelagoraid.com/

Ingen kommentarer: