fredag 12. januar 2007

Spinnaker design


Vi skal ha ny spinnaker, og jobber med å kartlegge hvordan de spinnakerene vi har ser ut og er designet. For tiden har vi bare to spinnakere, en Gran Segel modell 4 og et australsk design som vi har bygd selv. Av de to er det Gran Segel spinnakeren som er raskest. Med en så rask båt som tornadoen merkes forskjellen i seilene utrolig godt! Det er snakk om flere knop i forskjell mellom de to gennakerene vi har, så det gjelder å finne ut forskjellene når vi skal lage ny.
Bildene er fra torsdag 11 jan. Vi er nede i garasjen på jobben hos Frode, og gjør sammenligning av formen.
Programmet vi bruker heter Accumeasure, og ble i sin tid laget av UK Sailmakers. Et flott verktøy for å dokumentere og analysere fasongen på seil. Er man smart dokumenteres fasongen (dybde, dybdens fordeling, inngangsvinkel og utgangsvinkel) når man får et nytt seil. Ved å bruke Accumeasure kan man se utviklingen, og når seilet har fått for mye dybde for langt bak.

Interresant nok, selv om vi kompenserer for at det er tyngdekraften som gir seilet fasong og ikke vind, ble målingene temmelig like. Konklusjonen er at en fire år gammel spinnaker som er utslitt er like dyp med maks dybde like langt bak som en ny fra annen seildesigner. Vi vet hvem som er raskest..
Foreløpig nøkkelinfo for ny gennaker. 16-18% dybde ca. 40% bak, og med en rimelig flat inngangsvinkel. Kanskje helt ned i 40grader

Ingen kommentarer: