mandag 2. juli 2007

Termikk og landeffekt i Molde

Molde er omgitt av fjell og fjord, noe som gjør at vi får temmelig utfordrende forhold å seile i. Den som kjenner forholdene her kan gjøre det godt, men det tar tid å lære seg alle de spesielle vindene her. Vi har holdt på i 7 år, og lærer fortsatt mye.
Bildet til venstre viser et parti i Julsundet fra Romsdalsfjorden rundt 2007. Den turkise markeringen er vårt GPS plott. Denne dagen var det ikke mye vind på morgenen, men utover dagen startet sola opp solgangsbrisen. Typisk for solgangsbris i Molde er at det blåser friskt fra nord i Julsundet. Alle fjellene som omkranser Julsundet skaper en trakt for vinden, og dette medfører relativt store dreininger i vinden. For den som er klar over denne effekten er det mye å hente under regatta! Plottet vårt demonstrerer tydelig effekten av dreiningen rundt fjellene.

Et annet fenomen er 'vindstilla' rett utenfor sentrum i Molde på finværsdager hvor man venter på solgangsbris. Denne kommer svært sjeldent! Derimot kan man være rimelig sikker på å finne mye vind mellom Hjertøya og Vestnes på dager hvor termikken har startet i Julsundet. Jeg bor i Julsundet og bruker som tommelfingerregel at hvis det blåser termikk i Mordalsvågen så blåser det også sør for Hjertøya.
Området sør for Hjertøya er en flott plass å trene på seiling. Bra vind som er relativt stabil, krappe og fine bølger, lite båttrafikk utenom selve Hjertøysundet (utfordrende å møte både hurtigbåten og Sekken ferga her når man ikke har motor) samtidig som det er nært seilsportsenteret på Lubbenes.
For å komme tilbake til regattaseiling etter denne avsporingen.. Hvis man skal seile fra Julsundet til Molde og har termikk i Julsundet, så blåser det gjerne mer jo lenger sørover fra fastlandet man kan gå. Å gå så langt sør at man havner sør for Hjertøya kan etter vår erfaring være et godt alternativ.

Ingen kommentarer: