mandag 2. juli 2007

Spinnakerdesign og virtuell vind


Som kjent vil en rask båt bygge mer virtuell vind enn en båt som ikke er fullt så rask. Dette har stor betydning for seilene og seildesignet. En rask båt vil ha flate seil mens en ikke så rask båt gjerne har dypere seil. Bildet til venstre illustrerer godt dette forholdet og hvordan det gjenspeiles i designet på spinnakerene for Tornado og 49er. Tornadoen er så rask at gennakerens forlik er nesten helt stramt, mens 49eren ikke bygger like mye virtuell vind og dermed seiler bedre med et løsere forlik og mer dybde. Morsomt å se et bilde som så godt illustrerer forskjellen i seildesign for best VMG medvinds. For ordens skyld er de to tornadoene nederst på bildet og 49erene øverst. Bildet er hentet fra http://www.tornado.org

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er litt usikker på "Virtuell" i denne sammenheng. er "virtuell vind" et innarbeidet begrep? Vinden man opplever på en båt i bevegelse er da i høyeste grad virkelig og reel!
Hva med "Relativ vind" og "Sann vind" (slik den er for de som står i ro)?

/RT

Rolf Nilsen sa...

Det er bare jeg som snakker for mye med utlendinger og lever i et flerskrogsvakuum på nordvestlandet. Du har rett i at sann vind og relativ vind er de korrekte og ikke minst, norske, begrepene. På engelsk derimot heter det "true wind" og "virtual wind", men jeg skal forsøke å legge om språkbruken min til "relativ vind"!