søndag 5. august 2007

Mye rart å se på Finn.no..

Mye rart skal man se på finn.no, men en Colin Archer med kinesisk junke rigg hadde jeg ikke ventet! Estetisk sett katastrofalt ved første øyekast.
Ved ettertanke er det kanskje ikke så dumt alikevel for en båt beregnet på langtur med lite mannskap. Riggen er ytterst enkel både å trimme og reve, billig å lage nye seil, lett å reparere osv. Den yter ikke like bra som en "klassisk rigg" på kryss, men hvor mange turseilere liker å ligge på kryss? På slør og lens er den like bra eller bedre enn de "klassiske" riggene.

Nå skrev jeg "klassisk rigg" ovenfor med referanse til slupp, Marconi, bermuda.. kjært barn har mange navn. Men den riggen som er vanligst i dag er altså en mast med overlappende genoa og storseil satt på en høy mast med mange stag. Denne riggen hadde vi ikke teknologi til å få opp før på slutten av 1800 tallet. Riggen ble utviklet for regattaseiling, hvor avgjørelsen ofte faller på første kryss legget. Turbåter som seiler med "bermuda" rigg seiler altså med en rigg optimalisert og utviklet for regattaseiling.. Kineserne fant opp junke riggen, som avbildet, før vi her oppe begynte med råseil av ull. Det er altså junke riggen som er "klassisk", og så godt utviklet er den at den fortsatt er vanskelig å forbedre i forhold til det opprinnelige designet. Tilhengerne av junke riggen har også en egen klubb: http://www.junkrigs.com/

Ingen kommentarer: