lørdag 2. juni 2007

Kontroverser og vindoverfall på onsdagsseilas

Onsdagens seilas startet i minimal vind og med varmt, lummert vær, med kurs for bøye ved Grønningan. Vi som stod på moloen og arrangerte så at det etterhvert kom inn en kaldfront fra vest, men det var det ikke mange i flåten som fikk med seg. Det resulterte i mange spinnakere ute av kontroll, broacher og båter som lå tilnærmet "flatt" i vannet. Vi nevner som vanlig ikke navn..

Kontroversen besto i rundingen NoWater gjorde rundt bøyen. De gjorde styrbord runding mens resterende båter gjorde babord. Jeg vet ikke sikkert hva som står i "Blåboka" for 2006 i løpsangivelsen, men sikkert er det ihvertfall at løpsbeskrivelsen for 2006 og 2007 som ligger på foreningens hjemmeside ikke angir hvilken side det skal rundes. "Blåboka" for 2007 har ikke kommet ut enda, så det er ikke alment kjent hva som står der enda. Så langt greit nok, nå kommer punktet som kan diskuteres. Regattakomiteen i foreninga har besluttet at NoWater registreres som DSQ i denne seilasen. Her er det adskillige punkt å ta med seg.

1: Dette er en onsdagsregatta, og det er første gang i løpet av de årene jeg har vært medlem i foreninga at noen har blitt diskvalifisert.
2: Det har såvidt jeg vet ikke blitt levert inn noen protest.
3: Det har såvidt jeg vet ikke vært noen protesthøring.

Uten protest med påfølgende protesthøring er det umulig å diskvalifisere noen. De kan maksimalt settes til DNF for ikke å ha fullført riktig løp. Regattakomiteen kan levere inn protest på egen hånd, men at den da behandles av regattakomiteen blir igjen feil. Spesielt feil blir det når to av tre medlemmer av komiteen deltok i seilasen som skippere på egne båter. Det riktige er at protesten leveres inn til en jury. Protestkomiteen vil da sjekke om protesten er levert innen tidsfristen (vanligvis en time etter målgang) før de sjekker om protesten er korrekt formelt sett. Siden vil protestkomiteen forsøke å finne fakta, og siden det handler om feilaktig runding av et merke vil seilingsbestemmelsene bli undersøkt grundig opp mot forklaringene fra protesterende båt og protestert båt.

Mitt stalltips er at denne protesten ville blitt forkastet. Rett meg hvis jeg tar feil, men protest er ikke levert skriftlig innenfor tidsfrist, protestflagg er ikke satt (båtene er over 6 meter), båt det er protestert på har ikke fått kunngjort protesten (det finnes sannsynligvis ikke rutiner for dette) og seilingsbestemmelsene er i beste fall uklare. Hvis NoWater sender denne saken til apell i Norges Seilforbund vil de etter min oppfatning få en omstøtelse der pga. prosedyrefeil på protest og for dårlige seilingsbestemmelser (hvem ringer Egil Wold og sjekker).
http://www.seiling.no/t2.asp?p=38295


Apell, seilforbundet, onsdagsregatta.. Det er ikke akkurat ord vi hører i samme setning til daglig. Det bør vi ikke heller, ettersom onsdagsregattaene er hovedsakelig for trening, moro og rekruttering. Men når seilingsbestemmelsene og prosedyrene for protestbehandling er så uklare som de virker å være synes jeg vi skal ta slike situasjoner på alvor og gjøre det skikkelig. Hvis ikke blir det bare sure miner, uansett utfall.

Protester mellom "HotShot" båtene er fin trening, så lenge ikke nykommerne behandles på samme måte. Men skal vi ha protester og diskvalifikasjoner _må_ dette gjøres i henhold til regelverket, ellers blir det garantert sur stemning i det fine miljøet vi har i dag. Det første som må gjøres er en klargjøring av seilingsbestemmelsene og å få protestbehandlingen inn i ordnede former. Det betyr at vi trenger en protestkomite for onsdagsregattaene, og dette kan ikke være deltakende seilere.

5 kommentarer:

Anonym sa...

He he he... Her har vi kost oss ved tastaturet ser jeg...
Håper vi kan komme sterkere tilbake til onsdagsserien som en hyggelig ettermiddagsaktivitet uten for mye seriøsitet. Bedre sånn.

Anonym sa...

Nå tar vel du dette altfor seriøst iforhold til resten av de andre deltakerene, hadde skjønnt oppstyret om det dreide seg om en skikkelig regatta!

Rolf Nilsen sa...

Hva slags oppstyr? Tror du dette er oppstyr??

Klart jeg tar det seriøst. Hvis slikt ikke gjøres korrekt kan det være ødeleggende for det som er bygd opp de siste årene. NoWater, Numero Uno, Jolly Yacht, Kikken, Lurie og flere med seiler for å vinne seilasen. Da fortjener de en korrekt saksbehandling. Hadde en av båtene bakerst i feltet gjort det samme ville det sannsynligvis ikke blitt reagert på samme måte men jeg ville tatt opp det også hvis de ble disket på samme måte.
Når man går hen og diskvalifiserer noen bør det gjøres korrekt, eller?

Slik jeg har skjønt det er det "de andre deltakerne" som har krevd at NoWater diskes. Skal vi begynne med avstemning blandt deltakerne over hvem som diskes? Eller skal vi heller gjøre dette i henhold til det regelverket som er utarbeidet for akkurat slike situasjoner? Hvis vi selv velger hvilke deler av regelverket vi vil følge, hva med å droppe styrbord/babord regelen? Hva tror du det i lengden blir minst "oppstyr" av?

Hverken jeg eller mannskapet på NoWater bryr oss stort om sammenlagtresultat i onsdagsregattaene, men det hadde vært kjekt om protestbehandling ble gjort korrekt. Med en diskvalifikasjon (uten protestbehandling) på onsdagsregatta de siste sju årene er det ikke akkurat noen stor oppgave.


Hvorfor tør du ikke si hvem du er?

Anonym sa...

Du har nok veldig rett i det du sier, men siden det faktisk er slik at de rundet feil så skulle det bare mangle at de blir disket.(noe du vil oppdage når blåboken kommer) Grunnen til at ingen har lagt inn protest er nok at det ``bare`` var en onsdagsregatta.
Men selfølgelig jeg skjønnet godt poenget ditt her også...
Og en ting........vi seiler vel ALLE for å vinne seilasen;) Bare å glede seg til helgen !!

Rolf Nilsen sa...

Runder man feil og regattakomiteen (dvs starter) ser det, skal man vel ha DNF ettersom løpet ikke er seilt? Vet man selv at man har rundet feil, bør man trekke seg evt. be om DNF. Mener man at man har seilt løpet korrekt (slik som er tilfelle her) må en konkurrent legge inn protest slik at en jury får fakta på bordet (så godt det lar seg gjøre, ofte blir jo det feil også) og man får en mest mulig rettferdig avgjørelse. Dette er temaet for mitt innlegg.

I sak virker du og jeg enige, runder man feil skal det få konsekvenser, men det er på grunnlaget og metoden jeg gjerne vil se en forbedring. Så slipper man slike situasjoner i framtiden.