fredag 25. april 2008

Den nye svenske seilersjefen virker temmelig klarsynt

Ref: http://akefredriksson.blogspot.com/2008/04/lena-engstrm-ny-seglarhvding.html

Den nye sjefen for svensk seiling har veldig mye for seg etter min mening. Håper NSF og andre leser det samme:

-Det var kul att äntligen få se lite segling i SVT
Ja men det är också mycket vårt ansvar att förbättra detta. Att informera media. Ofta är vi mycket bättre på det lokala planet än på riksplanet.
Plus att seglingen måste bli enklare och roligare att förstå och titta på. Matchracing är bra och tydligt, entypssegling nära land t.ex med spektakulär 29er och 49er-segling är också kul för publiken att titta på. Ansvaret ligger på oss, vi kan inte räkna med att det ska komma av sig självt.

-Hur kommer svensk segling att se ut framgent. Det är ju inga större problem att få sjuåringar att börja segla optimist och att gå i seglarskola. Men sen, när dom ska gå över från jolle till någonting annat, när annat börjar konkurrera i livet?
-Det finns två kritiska åldrar som vi tillsammans har identifierat. 15-årsåldern när dom ska gå över från optimisten och 19-årsåldern.

Något som jag tycker att vi är dåliga på är att satsa på tvåmansbåtar.

Nästa kritiska ålder då?
-Det är 19-åringarna.
..
Där tittar vi nu på hur vi kan hjälpa till att rita ut vilka alternativa ”utvecklingskarriärer” det finns inom seglingen från 19 år och uppåt. Idag har vi eliten men vi behöver bredden också. Där kommer ju t.ex kölbåtssegling, matchracing och flerskrovssegling också in.

-Vilket är viktigast, att satsa på eliten eller på bredden? Det finns dom som tycker att Seglarförbundet gör fel som bara satsar på en liten klick av alla unga seglare. Men hur kommer man dit?
-Det är ingen motsägelsefråga. Vi måste ha stor bredd för att skapa en konkurrenskraftig elit.
..
Om vi tittar på hur många ungar som går i seglarskola och hur många som fortsätter att segla så är det en pinsamt liten del





Ingen kommentarer: